11 Nisan 2016 Pazartesi

SATAY, UZAKDOĞU MUTFAĞININ KEBABI


   SATAY
   Malezya, Endonezya, Singapur,Tayland ve diğer bütün Güneydoğu Asya ülkelerinin başlıca sokak yemeği olan satay, bizim gibi kebap kültürü ülkesi halkı için ağız tadımıza oldukça yakın bir kebap türü. Aslında bir tür çöp şiş. Lezzet açısından diğer hafif şekerli, çok baharlı değil. Dip sos kullanmadıkça, ağzınızda et tadını alıyorsunuz.
   Satay büyük olasılıkla Arap tüccarlar ve 16. yüzyıl ortalarında Aceh ve Malaya'ya gitmiş Osmanlı misyonerleri tarafından o bölgeye götürülmüş. Zaman içinde yerel baharat ve ürünlerle çeşitlenmiş, evrilmiş, temel yiyecek olmuş.
   Güneydoğu Asya'da iklim günün her saati dışarıda yaşamaya uygun. Evlerde genelde mutfak yok. Yerel halk genelde yemeğini sokakta yiyiyor. Akşam yaklaşırken hawker denen yemek mahallerinden bizde pazar günleri parklar ve piknik yerleri nasıl mangal dumanına gömülürse, o bölgelerde de Satay barbekü tezgahlarının dumanı cihanı sarıyor.

En basit servis, en lezzetli servis!

Hepimizin uzakdoğu'ya gitmek imkanı olmayabilir. Ama çoğumuz mangal üzerinde et pişirmeyi severiz.  Eğer satay denen çöp şişlerle ağız tadı keşifi yapmak isterseniz, aşağıda en geleneksel tarifi bulacaksınız. Tarifim üç çeşit et ve karides içeriyor. Çeşitlilik hoş oluyor ama bu malzemelerden biri veya birkaçı olmazsa da, sorun etmeyin!
Malzemeler:
Dana antrikot, kuzu (kol veya sırt), tavuk kalça( kemiğinden ayrılmış), iri karides 
(her bir et türü yaklaşık 300 gm. kadar)
1 çorba kaşığı limon suyu, 1 baş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı kahverengi toz şeker, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kişniş tozu, 1 çorba kaşığı susam yağı( yoksa buzdolabında beklerken tahin'in üzerine çıkmış yağı kullanabilirsiniz!)
Satay dip sosu için:
150 gm. fıstık ezmesi, 1 çorbakaşığı soya sosu, 50 gm. taze hindistan cevizi rendesi (yoksa marketten bulacağınız hinsistan cevizi sütünden bir fincan. 1 çorba kaşığı pudra şekeri, çok ince doğranmış bir sap taze soğan, bir fiske tuz, kırmızı pul biber.

Hazırlanışı:
1.Çöp şiş cubuklarını yanmaması için 1 saat önceden suyun içine at.
2.Etleri 1 eninde 5-10 cm. uzunluğunda şeritler halinde kes. Karidesleri kuyrukları üzerinde kalacak şekilde temizle, ayıkla. Her bir malzemeyi ayrı ayrı kaplara koy, üzerlerine limon sık.
Terbiye malzemesini( sarımsak,toz şeker,baharatlar ve susam yağını blender'dan geçir. Etlerin üzerine paylaştır, karıştır. Streç film ile kapatıp buzdolabında en az 1/2 saat dinlendirin.
3. Mangalınızı yakın, ateşin küllenmeye başlamasını bekleyin.
4. Satay sosu malzemelerini blenderdan geçirin. Teflon tavada hafif ateşte koyulaştırın.
5. Etleri S şeklinde şişlere dizin. Karidesleri C harfi şeklinde dizin.
6. Mangalda 5 dakika ızgara edin. Ara sıra çevirin. Dışı kahverengi dönebilir ama etlerin kurumaması, içlerinin sulu kalması önemli. Karidesler ise pembeleşinceye kadar pişirin.
7. Servis tabaklarını mümkünse mangal kenarında ısıtın.
8. Servis tabağını kırmızı soğan dilimi, maydanoz yaprağı ve salatalık dilimleri ile garni yapın.
9. Küçük kaplara dağıttığınız henüz ılık haldeki dip sosu ile servis edin.

Not: Geleneksel mutfakta satay ketupat denen, buharda haşlanıp sıkıştırılmış, kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz pirinç ile yeniyor. Ancak Türk ağız tadı yağda kızarmış, tereyağlı kuvvetli tadı olan pilava alışkın olduğundan, bize bu tatsız, tuzsuz pirinç yavan geliyor. Bu nedenle bizim satay'ımız doyumluk değil, tadımlık olacak. (Ama neden dürüm ile denemeyesiniz ki?)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder